Minden a tesztoszteronról

Mi a tesztoszteron? Az androgének a szteroid hormonok csoportja, amelyek anabolikus (különösen növekedési) és / vagy férfiasító hatásúak mind férfiaknál, mind nőknél. A tesztoszteron a férfiak legfontosabb androgénje, és szabályozza a libidót, az energiát, az immunfunkciókat, az izomfejlődést és a csontok egészségét.

Hogyan termelődik a tesztoszteron?

A férfiaknál a herék Leydig-sejtjei szintetizálják a tesztoszteront. A nőknél a petefészek és a mellékvese sokkal kisebb mennyiségű tesztoszteront szintetizál. A tesztoszteron szekrécióját a GNRH (a gonadotropint felszabadító hormon) szabályozza, amelyet a hipotalamusz impulzusokban szabadít fel. Ezek az impulzusok az agyalapi mirigyet stimulálják az LH (luteinizáló hormon) kiválasztására.

Az LH a koleszterin tesztoszteronná történő enzimatikus átalakulását okozza a Leydig sejtekben. Valójában a „koleszterin” hírhedt hírnévnek örvend a médiában, de valójában valamennyi szteroid hormonunknak alapja van a koleszterin átalakításában.

A tesztoszteron hatásai (nagy mennyiségű exogén források esetén ezek a hatások sokkal hangsúlyosabbak)

A tesztoszteron számos hatással és funkcióval rendelkezik az emberi testben. Izmok esetében: Növeli a fehérjeszintézist és növeli az izomtömeget és az erőt. A testzsír esetében: blokkolja a zsírok és zsírlerakódások felszívódását, elősegíti a zsírszövet „férfias” elrendezését, és a megnövekedett izomtömeg miatt az alapanyagcsere sebességének növelésével a mitokondriumok száma is növekszik, ami tovább kedvez a zsír energiaforrásként történő alkalmazásának.

Az agy esetében: javítja a megismerést, az emlékezetet, a szexuális impulzust és befolyásolja az érzéseket / érzelmeket. A szív esetében: a véráramlás és a pulzusszám növekedése. A csontrendszer esetében: növeli a vörösvértestek termelését és a csontok növekedését, és fenntartja a csontsűrűséget.

Férfi nemi szervek esetén: támogatja a sperma termelését és életképességét, és elősegíti a pénisz növekedését és az erekciós funkciókat. A bőr esetében: támogatja a kollagén és a haj termelését. A vesék esetében: eritropoietint (EPO) termel, amely serkenti a vörösvértestek termelését.

Sportteljesítmény esetén:

Növelje az izom méretét

Az uralkodó elmélet szerint a tesztoszteron aktiválja és növeli az izomrost prekurzor sejtek, az úgynevezett „műholdas sejtek” számát. Aktiválásuk után ezek a prekurzor sejtek beágyazódhatnak a meglévő izomrostokba, hogy nagyobbak legyenek (hipertrófia), vagy a műholdas sejtek összeolvadhatnak és új izomrostokat képezhetnek (hiperplázia). 

Ezenkívül a tesztoszteron növeli az izomrostban jelenlévő ellenőrző központok – magok ( myonukleusok ) számát, így növelve az elérhető androgén receptorok számát, amelyekhez a tesztoszteron az izomban meg tud kötődni. Edzéssel kombinálva, amely növeli az androgén receptorok érzékenységét és a fehérjeszintézis támogatásához szükséges esszenciális aminosavak fogyasztását, a tesztoszteron izomra és teljesítményre gyakorolt ​​hatása jelentősen felerősödik.

A tesztoszteron azért is antikatabolikus, mert blokkolja a katabolikus hormonok, például a kortizol elsődleges receptoraikhoz való kötődésének képességét. Így a tesztoszteron egyszerre anabolikus szteroid és antikatabolikus. Ez elengedhetetlen az izomtömeg felépítéséhez és fenntartásához, valamint a testmozgás gyors felépüléséhez.

Növelje az erőt

Egészen a közelmúltig úgy gondolták, hogy a tesztoszteron egyszerűen az izom méretének növelésével növeli az erőt. A tesztoszteron azonban kimutatták, hogy segít növelni a sejtbe felszabaduló kalcium mennyiségét, ami serkenti az izomösszehúzódások erejét. Hasonlóképpen, egy nemrégiben végzett rágcsáló-tanulmányban kimutatták, hogy a DHT közvetlenül stimulálja az izmok összehúzódását akár 24-30 százalékkal mind az erő, mind az állóképesség izomrostjaiban.

Növeli az állóképességet

Az embereket nemcsak a tesztoszteron izomnövekedéssel és helyreállítással kapcsolatos előnyei érdeklik. A tesztoszteron növeli az eritropoietint (EPO), amely serkenti a vörösvértestek fejlődését. A több vörösvértest nagyobb oxigénszállítási kapacitást jelent a vérben és a dolgozó izmokban.

Kimutatták, hogy a tesztoszteron injekció növeli a sejtekben jelenlévő mitokondriumok (zsírégető és energiatermelő növények) számát, és javítja a mitokondriumok működését. A normál szérum tesztoszteronszint személyenként változik, sok tényezőtől függően, kortól, nemtől, stresszszinttől és így tovább.

Nemtől függően a következő normál értékeket rögzítik: Férfiak: 230-1000 ng / dL, Nők: 28-80 ng / dL

A tesztoszteront, mint más hormonokat, egy „visszacsatolási hurok” szabályozza.

Ha a szervezet túl sok hormont vesz észre a rendszerben, akkor a forrásnál (ebben az esetben az agyban) „elzárja a csapot”, vagy a felesleget valami mássá változtatja, például ösztradiollá (ösztrogén, aromatizálás) vagy DHT-vé. A tesztoszteronszint érés után folyamatosan csökken (25-34 év). Szekretálódik egy olyan napi ciklusban, amelyben reggel a legmagasabb, este pedig a legalacsonyabb értékek vannak.

Tesztoszteron és fizikai aktivitás

Mint valószínűleg hallottad, a testmozgás serkentheti a tesztoszteron rövid távú felszabadulását, ami fokozhatja az izomnövekedést. Így a plazma tesztoszteronszint növekedése viszonylag arányos a testmozgás intenzitásával. Más szavakkal: minél intenzívebben edz, annál jobban stimulálja a tesztoszteron ideiglenes termelését.

Mindazonáltal az erőfeszítés típusa és időtartama számít. A hosszan tartó tevékenységek ( pl. Hosszú távú maratoni futás) elnyomják a tesztoszteron termelést. Amint azt a normál szérum tesztoszteronszintnél fentebb láthattátok, a nem is döntő tényező.

A plazmában a tesztoszteron szint emelkedése a férfiaknál jelentkezik a testmozgás különféle formái után, mindaddig, amíg ez a gyakorlat nagy intenzitású. Másrészt a nők az intenzív testmozgásra nagyon kicsi és / vagy késleltetett tesztoszteronszint-növekedéssel reagálnak, vagy akár a tesztoszteronszint változása nélkül is.