Egészségügyi tippek idős korban

A terhesség további terhelést jelent a szív számára, ami súlyosbíthatja a kialakult HF tüneteit. Terhességgel a vér térfogata nő, és az edények lumenje kiszélesedik. Ezenkívül hormonális okok miatt nagyobb folyadékretenció lép fel.

Ezek a mechanizmusok a magzat jelenléte által okozott metabolikus és oxigénszükséglet növekedésének tudhatók be. HF-ban szenvedő nőknél a terhesség tervezését a kardiológussal együtt kell elvégezni, a lehetséges kockázatok felmérése után.

Ezenkívül a HF kezelésében javallt gyógyszerek többsége terhesség alatt ellenjavallt. A terhesség önmagában nem okoz HF-t, kivéve azokat az eseteket, amikor átfedésben van más olyan helyzetekkel, amelyek szintén a kardiovaszkuláris szükségletek növekedésével járnak.

Szívelégtelenség terhesség alatt

Vannak azonban olyan nők, akik a terhesség utolsó trimeszterében a terhesség, és akár öt vagy hat hónap szülés után fejlődik ki szívelégtelenség oka ismeretlen, tágult szív, megnövelt méretű (szívnagyobbodás), és a jelenléte a jelek és tünetek a szívelégtelenség.

Ezt az állapotot puerperalis cardiomyopathiának vagy peripartum cardiomyopathiának hívják, és bár nagyon ritka rendellenességről van szó, gyakrabban olyan nőkhöz társul, akiknek egynél több (többszörös) születése volt, fekete nőkhöz és 30 éves kortól. a szülés utáni szívmérés normalizálásához vagy sem. Mindenesetre, ha a nőnél kardiomiopátia alakult ki, a jövőbeni terhesség nem ajánlott.

Szívelégtelenség és utazás

Bármilyen intenzív, hosszan tartó fizikai megterhelés, például az utazás nyüzsgése, kiválthatja a HF dekompenzációját. Fontos, hogy előre megtervezzék az utazást, anélkül, hogy további fizikai és szellemi megterhelést okoznának. Meg kell adnia az összes gyógyszert elegendő mennyiségben, és utazás közben be kell tartania egy sor ajánlást.

Szívelégtelenség és szexualitás

A szexuális aktivitás fenntartása gyakori probléma a HF-ben szenvedő személynél. Az ischaemia epizódtól való félelem, egy olyan gyógyszer hatása, mint a béta-blokkolók, vagy a hangulati rendellenességek megnehezítik a sikeres szexuális kapcsolat fenntartását. 

A személynek tudnia kell, hogy a rendszeres szexuális aktivitást incidensek nélkül képes fenntartani, mindaddig, amíg képes rendszeres és mérsékelt fizikai aktivitást fenntartani a szív- és érrendszeri tünetek, például légszomj, szívdobogás vagy mellkasi fájdalom megjelenése nélkül.

A betegséggel kapcsolatos egészségügyi problémák

Ez a folyadék felhalmozódása a tüdőben annak eredményeként, hogy a bal kamra képtelen megfelelő sebességgel pumpálni a kapott vért, ami a vér stagnálását okozza a tüdőben, és akadályozza az oxigén és a dioxid cseréjét. szén. A fulladás jeleivel és tüneteivel, vízszintes helyzetben történő alvási nehézségekkel, magas vérnyomással, tachycardiával, ödémával és rózsaszínű habbal járó köhögéssel jelentkezik.

Akut tüdőödéma

Az akut tüdőödéma az egyik fő oka a kórházi felvételnek a HF dekompenzációjára. A belépés során általában nagy adag vizelethajtót adnak a visszatartott folyadék eltávolításának, az értágítók eltávolításának és a külső segítségnek, hogy néhány órán át jobban lélegezzenek, lélegeztető eszközhöz csatlakoztatott maszkkal, amely az ember erőfeszítéseinek egy részét pótolja. kell tennie a lélegzéshez (VMNI: nem invazív mechanikus szellőzés).

Kardiogén sokk

Ez a szívelégtelenség legsúlyosabb akut formája. Ez egy olyan helyzet, amikor a test szövetei nem kapják meg a vért a funkcióik ellátásához szükséges tápanyagokkal és oxigénnel, mivel a szív képtelen pumpálni.

Ez az oxigénhiány megváltoztatja a test normális anyagcseréjét és meghibásodást idéz elő a test más szerveiben. A személynek tachycardia van, nagyon alacsony vérnyomással, hideg, nedves és sápadt bőrrel, kevés vizeletképződéssel és súlyossági érzéssel (úgy érzi, hogy valami nincs rendben, hasonlóan a közeli halálhoz). Ez egy súlyos helyzet, amely kórházi kezelést és intenzív ellátást igényel.

Hipertóniás vészhelyzet 

Ez a vérnyomás hirtelen emelkedése, amelyet a HF-ben szenvedő embernél általában a tüdő torlódásának jelei kísérnek. Ha nem kezelik, a magas vérnyomás a létfontosságú szervekre, például az agyra, a vesére vagy a szívre vagy a látásra hat, és veszélyeztetheti az ember életét. A vérnyomás intenzív szabályozását és kezelését igényli annak normalizálása és a kapcsolódó sérülések megelőzése érdekében.

Súlyos szívritmuszavarok

Ez a szívritmus gyakoriságának és / vagy szabályosságának megváltozása, amelyet a szív elektromos vezetési rendszerének meghibásodása okoz a betegség kialakulása következtében. A leggyakoribb ritmuszavarok rendszertelenek és gyorsak, például pitvarfibrilláció, és súlyosabbak, például kamrai tachycardia és kamrai fibrilláció hirtelen halállal.

A farmakológiai kezeléssel kapcsolatos egészségügyi problémák 

Fontos, hogy az illető megtanulja megvenni a pulzust, és képes legyen azonosítani, hogy gyors vagy lassú-e, rendszeres vagy szabálytalan, valamint az aritmiákat más megnyilvánulásokhoz, például szívdobogáshoz vagy szédüléshez társítani. Pitvarfibrilláció esetén az orvos eleinte megpróbálja kizárni az okot , amelynek semmi köze nincs a szívhez, például a vér elektrolitjainak megváltozását, a pajzsmirigyhormon fokozott szekrécióját (hyperthyreosis), fertőzéseket vagy myocardialis ischaemiát.

Ortosztatikus hipotenzió 

Ez a gyógyszerekkel, különösen a vízhajtókkal, az IECAS-nal, az ARA II-vel és az értágítókkal kapcsolatos egyik fő komplikáció. Az ortosztatikus hipotenzió általában szédülés, izzadással járó meleg érzés és homályos látás formájában jelentkezik. Bizonyos esetekben a vérnyomásesés csökkenti a vér bejutását az agyba, és pillanatnyi eszméletvesztést okozhat szinkóp formájában.

Kiszáradás

A diuretikum használatával járó gyakori szövődmény. Alacsony vérnyomás okozta szédülésként is megnyilvánul, de általában szomjúságérzés, száraz nyelv és száraz bőr kíséri. Ha úgy tűnik, konzultáljon orvosával a gyógyszer adagjának beállításához.

Aritmiák

Ez a szívritmus gyakoriságának és / vagy szabályosságának megváltoztatása, amelyet ebben az esetben a gyógyszerek hatása okoz. A digoxin, a béta-blokkolók és az ivabradin a szív lassabban ver, és lassú ritmuszavarokat okoz. Sokszor ezek az aritmiák szinkop formájában jelentkeznek, és a személy az aritmia következtében az alacsony vérnyomástól szédül. A személynek meg kell tanulnia azonosítani, mi a pulzus az artériás pulzus felvételéből.

Mérgezés

A digoxin szűk terápiás szinttel rendelkező gyógyszer. Ha a vérben a digoxin szintje túlzott, mérgezővé válhat, ezért elengedhetetlen az analitikai kontrollok létrehozása az illetékes orvos jelzése szerint. Ha a gyógyszer felhalmozódik a vérben, annak oka lehet a túladagolás (például az ajánlott pihenés nem volt fenntartva), vagy olyan máj- vagy veseproblémák miatt, amelyek megnehezítik a gyógyszer metabolizálódását és a vizelettel történő eliminálását.